2167 | Biodiversify - Stärkung der Ökosystemleistungen durch biodiversitätsfördernde Landwirtschaft im Mittelmeerraum | Biodiversify - Boost ecosystem services through high biodiversity-based Mediterranean farming systems | 01/10/2020 00:00:00 | 31/03/2024 00:00:00 | abgeschlossen | completed | Programmbereich 3 „Agrarlandschaftssysteme“,Programmbereich 2 „Landnutzung und Governance“ | Research Area 3 „Agricultural Landscape Systems“,Research Area 2 „Land Use and Governance“ | x5x4x20x16x | Zander, Peter; Reckling, Moritz; Lehnhardt, Fatima; Rezgui, Ferdaous | x303x1364x2694x2748x | <div class='ntm_PB3'>PB3</div><div class='ntm_PB2'>PB2</div> | | | 2020 | Biodiversify - Stärkung der Ökosystemleistungen durch biodiversitätsfördernde Landwirtschaft im Mittelmeerraum Biodiversify - Boost ecosystem services through high biodiversity-based Mediterranean farming systems Programmbereich 3 „Agrarlandschaftssysteme“,Programmbereich 2 „Landnutzung und Governance“ Zander, Peter; Reckling, Moritz; Lehnhardt, Fatima; Rezgui, Ferdaous Drittmittel Research Area 3 „Agricultural Landscape Systems“,Research Area 2 „Land Use and Governance“ completed abgeschlossen <div class="ExternalClass7E344CFAC60A4B538D6F2FFB5A90646C">Biodiversify untersucht wie eine hohe Artenvielfalt (high species diversity - <strong>HSD</strong>) effektiv Ökosystemdienstleistungen als Ersatz für externe Betriebsmittel unterstützen kann, um Agrarökosystems nachhaltiger und widerstandsfähiger zu machen. HSD hat das Potential, Ernährungssicherheit mit einer nachhaltigen Landwirtschaft zu verbinden und ein höheres Niveau an Biodiversität zu ermöglichen. <strong><em>Biodiversify</em></strong> wird ein Netzwerk von acht Fallstudien organisieren, um drei Produktionssysteme zu betrachten, die eine große Landnutzungsfläche und ein breites Gefälle der pedoklimatischen Bedingungen des Mittelmeerraums, der Anbausysteme und der sozioökonomischen Zusammenhänge abdecken: 1) Getreidesysteme, 2) Weinanbausysteme und 3) Olivenanbausysteme. Die Fallstudien umfassen konventionelle und ökologische Landwirtschaft in den sechs Ländern Algerien, Frankreich, Griechenland, Italien, Spanien und Tunesien. In partizipativen Workshops werden HSD-Lösungen entwickelt und gemeinsam mit den Akteuren bewertet, die auf einer räumlichen oder zeitlichen Arten-Diversifizierung basieren: 1) Leguminosen und andere, wenig genutzte Arten in Fruchtfolgen, 2) Multi-Service-Deckfrüchte während der Brachezeiten, 3) Zwischenfrüchte in Getreide-Leguminosen Gemengen und 4) Agroforstsysteme mit Oliven. Dabei wird eine breitere Nutzung von Arten und Sorten unterstützt, einschließlich traditioneller Populationen aus dem Mittelmeerraum. Die Bewertung durch die Akteure wird ergänzt durch Feldexperimente, Wissenssynthesen und Modellierung. <strong><em>Biodiversify</em></strong> wird ein Portfolio an wissenschaftlichen und praktischen Informationen für Landwirte und andere Interessengruppen erstellen, um die Einführung von HSD-Systemen zu fördern. Politische Entscheidungsträger werden über die Vorteile und Nachteile der Entwicklung einer nachhaltigen HSD-Landwirtschaft zur Bewältigung der aktuellen ökologischen und sozialen Herausforderungen informiert.</div> <div class="ExternalClassF2C5AFE404774CC5BF5221FB5EC30ACD">The Mediterranean basin, particularly the Middle-East and North Africa, is characterised by a high dependence on agricultural imports, especially for cereals and legumes. This dependence is likely to grow in the foreseeable future, as a result of global changes, <em>i.e.</em> ongoing demographic expansion, changes in eating habits, and changing climate (PluriAgri study, 2015) as Latati <em>et al.</em> (2017) have already shown for Northern Africa. <strong><em>Biodiversify</em></strong> will <strong>favour species diversity over time</strong> (in rotation and during fallow periods) <strong>and space</strong> (intercropping and agroforestry) to <strong>enhance resource use efficiency</strong> (especially water and nutrients), <strong>increase resilience to abiotic stresses such as drought</strong>, and <strong>control of weeds, pests and diseases</strong> without the systematic use of pesticides. The project will evaluate the effectiveness of <strong>high species and cultivars/landraces diversification</strong> (HSD) to improve production of <strong>grains for human consumption</strong> (durum/bread wheat, chickpea, fava bean, lentil, etc.), and <strong>forage</strong> (grass/legume swards), both for on-farm self-consumption and market use. At field, farm and region scales, HSD will reduce the <strong>sensitivity of farming systems to climate change</strong> and will support <strong>food security</strong> at territorial and regional levels, as well as contribute to <strong>alleviation</strong> of rural poverty. Recent European and FAO initiatives have promoted HSD as a sustainable means to intensify world agriculture in developed and developing countries (Griffon, 2006; de Schutter and Vanloqueren, 2011). <strong><em>Biodiversify</em></strong> goes beyond the proof of concept of agroecology proving more <strong>resilience</strong> for agroecosysems: it will <strong>quantify</strong> in situ, in a range of pedoclimatic and socio-economic conditions, the way in which HSD <strong>effectively increases multiple ecosystem services</strong> and reduces the need for external inputs (fertilizers, pesticides and fossil energy). In order to reach this goal, <strong><em>Biodiversify</em></strong> will explore a sample of emblematic Mediterranean cropping systems with a gradient of crop biodiversity and structural complexity: i) <strong>diversified rotations</strong> of annual cash crops with the re-introduction of legumes in the rotation, ii) the introduction of <strong>multi-services cover crops</strong> in fallow period between succeeding cash crops in rotation and as covers in alleys of perennial crops, iii) <strong>intercropping</strong> (mixture of arable crops) and iv) <strong>agroforestry</strong> (mixture of herbaceous/arable and tree crops). More specifically, <strong><em>Biodiversify</em></strong> will focus on <strong>three main production systems that are distributed across</strong> representative climate conditions and socio-economic contexts and support the basis of the “healthy Mediterranean diet": 1) <strong>cereal</strong>-based cropping systems for grain and forage production, 2) <strong>vineyards</strong> for grapes and wine production, and 3) tree-crops agroforestry systems, such as <strong>olive</strong>-based systems for olive and oil production. This research will be conducted by a <strong>transdisciplinary</strong> consortium in consultation with farmers and stakeholders to consider their <strong>socio-economic constraints and opportunities</strong> (financial capacity, manpower, machinery, etc.), as well as the ability of the local agri-food chains to process and market products of good quality and added value.</div> Biodiversify <div class="ExternalClass87EBDBED-AFAA-41E7-8440-64E363B44D66"></div> <div class="ExternalClass74D8D36E-EC2A-490F-8CC8-AEA71F60CAC2"></div> <div class="ExternalClassA766E2E6-E6A5-4BA0-921C-38546D76B68A"><ul><li>BMBF - Bundesministerium für Bildung und Forschung</li></ul></div> <div class="ExternalClass98462D5C-654F-447F-9F29-734CD0D789C9"></div> <div class="ExternalClass704C8192-A61A-46E5-A259-1D5275A7D3EB"></div> | <div class="ExternalClass7E344CFAC60A4B538D6F2FFB5A90646C">Biodiversify untersucht wie eine hohe Artenvielfalt (high species diversity - <strong>HSD</strong>) effektiv Ökosystemdienstleistungen als Ersatz für externe Betriebsmittel unterstützen kann, um Agrarökosystems nachhaltiger und widerstandsfähiger zu machen. HSD hat das Potential, Ernährungssicherheit mit einer nachhaltigen Landwirtschaft zu verbinden und ein höheres Niveau an Biodiversität zu ermöglichen. <strong><em>Biodiversify</em></strong> wird ein Netzwerk von acht Fallstudien organisieren, um drei Produktionssysteme zu betrachten, die eine große Landnutzungsfläche und ein breites Gefälle der pedoklimatischen Bedingungen des Mittelmeerraums, der Anbausysteme und der sozioökonomischen Zusammenhänge abdecken: 1) Getreidesysteme, 2) Weinanbausysteme und 3) Olivenanbausysteme. Die Fallstudien umfassen konventionelle und ökologische Landwirtschaft in den sechs Ländern Algerien, Frankreich, Griechenland, Italien, Spanien und Tunesien. In partizipativen Workshops werden HSD-Lösungen entwickelt und gemeinsam mit den Akteuren bewertet, die auf einer räumlichen oder zeitlichen Arten-Diversifizierung basieren: 1) Leguminosen und andere, wenig genutzte Arten in Fruchtfolgen, 2) Multi-Service-Deckfrüchte während der Brachezeiten, 3) Zwischenfrüchte in Getreide-Leguminosen Gemengen und 4) Agroforstsysteme mit Oliven. Dabei wird eine breitere Nutzung von Arten und Sorten unterstützt, einschließlich traditioneller Populationen aus dem Mittelmeerraum. Die Bewertung durch die Akteure wird ergänzt durch Feldexperimente, Wissenssynthesen und Modellierung. <strong><em>Biodiversify</em></strong> wird ein Portfolio an wissenschaftlichen und praktischen Informationen für Landwirte und andere Interessengruppen erstellen, um die Einführung von HSD-Systemen zu fördern. Politische Entscheidungsträger werden über die Vorteile und Nachteile der Entwicklung einer nachhaltigen HSD-Landwirtschaft zur Bewältigung der aktuellen ökologischen und sozialen Herausforderungen informiert.</div> | <div class="ExternalClassF2C5AFE404774CC5BF5221FB5EC30ACD">The Mediterranean basin, particularly the Middle-East and North Africa, is characterised by a high dependence on agricultural imports, especially for cereals and legumes. This dependence is likely to grow in the foreseeable future, as a result of global changes, <em>i.e.</em> ongoing demographic expansion, changes in eating habits, and changing climate (PluriAgri study, 2015) as Latati <em>et al.</em> (2017) have already shown for Northern Africa. <strong><em>Biodiversify</em></strong> will <strong>favour species diversity over time</strong> (in rotation and during fallow periods) <strong>and space</strong> (intercropping and agroforestry) to <strong>enhance resource use efficiency</strong> (especially water and nutrients), <strong>increase resilience to abiotic stresses such as drought</strong>, and <strong>control of weeds, pests and diseases</strong> without the systematic use of pesticides. The project will evaluate the effectiveness of <strong>high species and cultivars/landraces diversification</strong> (HSD) to improve production of <strong>grains for human consumption</strong> (durum/bread wheat, chickpea, fava bean, lentil, etc.), and <strong>forage</strong> (grass/legume swards), both for on-farm self-consumption and market use. At field, farm and region scales, HSD will reduce the <strong>sensitivity of farming systems to climate change</strong> and will support <strong>food security</strong> at territorial and regional levels, as well as contribute to <strong>alleviation</strong> of rural poverty. Recent European and FAO initiatives have promoted HSD as a sustainable means to intensify world agriculture in developed and developing countries (Griffon, 2006; de Schutter and Vanloqueren, 2011). <strong><em>Biodiversify</em></strong> goes beyond the proof of concept of agroecology proving more <strong>resilience</strong> for agroecosysems: it will <strong>quantify</strong> in situ, in a range of pedoclimatic and socio-economic conditions, the way in which HSD <strong>effectively increases multiple ecosystem services</strong> and reduces the need for external inputs (fertilizers, pesticides and fossil energy). In order to reach this goal, <strong><em>Biodiversify</em></strong> will explore a sample of emblematic Mediterranean cropping systems with a gradient of crop biodiversity and structural complexity: i) <strong>diversified rotations</strong> of annual cash crops with the re-introduction of legumes in the rotation, ii) the introduction of <strong>multi-services cover crops</strong> in fallow period between succeeding cash crops in rotation and as covers in alleys of perennial crops, iii) <strong>intercropping</strong> (mixture of arable crops) and iv) <strong>agroforestry</strong> (mixture of herbaceous/arable and tree crops). More specifically, <strong><em>Biodiversify</em></strong> will focus on <strong>three main production systems that are distributed across</strong> representative climate conditions and socio-economic contexts and support the basis of the “healthy Mediterranean diet": 1) <strong>cereal</strong>-based cropping systems for grain and forage production, 2) <strong>vineyards</strong> for grapes and wine production, and 3) tree-crops agroforestry systems, such as <strong>olive</strong>-based systems for olive and oil production. This research will be conducted by a <strong>transdisciplinary</strong> consortium in consultation with farmers and stakeholders to consider their <strong>socio-economic constraints and opportunities</strong> (financial capacity, manpower, machinery, etc.), as well as the ability of the local agri-food chains to process and market products of good quality and added value.</div> | | | <div class="ExternalClass356606DD-161D-4745-996A-031B2FECB231">Dr. habil. Fatima Lehnhardt; Dr. Moritz Reckling; Ferdaous Rezgui; Dr. Peter Zander</div> | Zander, Peter;Reckling, Moritz;Lehnhardt, Fatima | <div class="ExternalClassC9B6E6BB-392A-45CC-B212-A2A03A61ECCE">Dr. habil. Fatima Lehnhardt; Dr. Moritz Reckling; Dr. Peter Zander</a></div> | | | | | | <div class="ExternalClassA766E2E6-E6A5-4BA0-921C-38546D76B68A"><ul><li>BMBF - Bundesministerium für Bildung und Forschung</li></ul></div> | | | | | 3 | 3 | | <div class="ExternalClass8F8CE989-0928-47E6-864F-0562AE808968"><ul><li>Agrarökonomie und Ökosystemleistungen</li><li>Ressourceneffiziente Anbausysteme</li></ul></div> | <div class="ExternalClass2898A5E8-FCD7-4CC3-91EC-D1D88AEFD8ED"><ul><li>Farm Economics and Ecosystem Services</li><li>Resource-Efficient Cropping Systems</li></ul></div> |