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2080Nachhaltige Unternehmensentwicklung durch Aufwertungsstrategien in ländlicher Produktion und Vermarktung (STEP-UP)Sustainable Transition to Entrepreneurial Production in Agriculture through Upgrading (STEP-UP)01/08/2018 00:00:0031/08/2021 00:00:00laufendcurrentProgrammbereich 2 „Landnutzung und Governance“Research Area 2 "Land Use and Governance"x4x25xGraef, Frieder; Stahl, Karin; Sieber, Stefan; Uckert, Götz; Jha, Srijnax323x378x549x554x1580x<div class='ntm_PB2'>PB2</div>  2018 Nachhaltige Unternehmensentwicklung durch Aufwertungsstrategien in ländlicher Produktion und Vermarktung (STEP-UP) Sustainable Transition to Entrepreneurial Production in Agriculture through Upgrading (STEP-UP) Programmbereich 2 „Landnutzung und Governance“ Graef, Frieder; Stahl, Karin; Sieber, Stefan; Uckert, Götz; Jha, Srijna Drittmittel Research Area 2 "Land Use and Governance" current laufend <div class="ExternalClass8B22ADF15AEA4D50874EAC0E3529E879"><p>Das Projekt STEP-UP zielt auf einen Beitrag zur Ernährungssicherung durch Stärkung der unternehmerischen Marktbeteiligung von Kleinbauern und Kleinunternehmen in Afrika. Im Rahmen der „LEAP-Agri“ Agrar- und Ernährungsforschung, unter der Schirmherrschaft eines ERA-Net Cofund-Forschungsprogrammes der Europäischen Kommission, wird in länderübergreifender Kooperation der Einfluss verschiedener innovativer Produktionssteigerungs- und Vermarktungsstrategien auf Nahrungsqualität und Verfügbarkeit in zwei Wertschöpfungsketten getestet. STEP-UP ist ein europäisch-afrikanisches Forschungsnetzwerk und operiert in Kenia und Uganda. Das Konsortium setzt sich aus insgesamt 10 Forschungszentren und anderen Organisationen zusammen, wobei 7 aus den jeweiligen Partnerländern heraus gefördert werden und 3 Einrichtungen im wissenschaftlichen Beirat vertreten sind. Koordiniert von Deutschland, mit starken Partnereinrichtungen aus den Niederlanden, Kenia und Uganda werden von STEP-UP in einem partizipativen Prozess alle drei Hauptthemen der LEAP-Agri Bekanntmachung bearbeitet&#58; </p><ul><li> 1. Nachhaltige Intensivierung, </li><li>2. Landwirtschafts- und Nahrungsmittelsysteme für die Ernährung, </li><li>3. Ausbau und Weiterentwicklung von Agrarmärkten und -handel. </li></ul><p> Die Einbeziehung einer Vielzahl von Partnern zielt auf eine länder- und sektorenübergreifende Analyse und Verbreitung innovativer Strategien, welche durch Analysetools der Partner gleichzeitig auf ihre Nachhaltigkeit geprüft werden. Die &quot;push&quot; und &quot;pull&quot;-Mechanismen, welche zwischen nachhaltiger Intensivierung und Marktanbindung entlang der Bananen- und Mango Wertschöpfungsketten in beiden Ländern existieren, bieten den innovativen Untersuchungsrahmen. Die Akteurs-Vernetzung bildet die Grundlage für ein breites Verständnis der innovativen Strategien und ihrer erfolgreichen Verbreitung. </p></div> <div class="ExternalClass33AA216448D74743AC832FB099BBAB05"><p>Rural food value chains (FVC) in sub-Saharan Africa experience various challenges to implement food securing innovations. In the framework of the ERA-net co-fund strategy the European Commission raised the LEAP-Agri call for “Research and Innovation for food and nutrition security and sustainable agriculture in Africa and Europe”. The STEP-UP network of 10 research institutes and other organisations from Europe and Africa will collaborate in four countries. Through sustainable intensification (SI) and market linkage (ML) strategies STEP-UP will enable small farm enterprises (SFEs) to step up towards food and nutrition security, sustainable development and income generation at farm and community levels. In mango and banana FVC in Kenya and Uganda new technologies in breeding, processing, packaging and conversion will be implemented and assessed through a participatory multi-stakeholder approach. The core STEP-UP activities are </p><ul><li>1. Screening the banana and mango FVC with consortium experts and stakeholders, </li><li>2. Participatory development of food system transition pathways and entry points for SFEs with high potential to create added value via knowledge, labor and monetary (re-) investments, </li><li>3. Selection and adaptation of effective SI and ML strategies, based on a multi-criteria, participatory assessment of their impact using indicators developed by experts and multi-level stakeholders, </li><li>4. Delivering evidence-based advice and decision support tools for outscaling of SI and ML strategies to other regions and food systems, </li><li>5. Knowledge exchange and capacity building of FVC stakeholders. </li></ul><p>In Uganda we focus on SI strategies to increase crop production and evaluate how markets can best respond. In Kenya we focus on ML strategies to pull (re-) investment in SI to a higher level. Across the study sites and FVCs, a dynamic monitoring system will enable co-learning and adaptive project management. Understanding the dynamics between SI and ML in different food systems will result in standards and procedures to reduce farmers´ and entrepreneurs´ risks. SFEs and FVC intermediaries in the case study areas will benefit from improved knowledge, skills and capacities to sustainably upgrade their activities. Decision makers will have a clear view about desired transitions and how to enable them. </p></div> <div class="ExternalClass3AD206AD-254B-4537-9896-931788651C92"></div> <div class="ExternalClassDCE702C6-A405-4861-B242-78706816D3E9"><ul><li>EA - Environmental Alert </li><li>JKUAT - Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology</li><li>NARO - National Agricultural Research Organisation</li><li>NETFUND - National Environment Trust Fund</li><li>Solidaridad Network, Uganda</li><li>WUR - Wageningen University</li></ul></div> <div class="ExternalClass7FCA00FC-7C3F-46A0-972A-F1661CCFA8B8"><ul><li>BMBF: ERA-NET</li></ul></div> <div class="ExternalClassCA0B972B-DD3C-48AC-8D0C-31352A138603"><ul><li>BLE - Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung</li></ul></div> <div class="ExternalClassCACFE8C1-C96C-4E52-9CA5-E08F285CC0C5"></div><div class="ExternalClass8B22ADF15AEA4D50874EAC0E3529E879"><p>Das Projekt STEP-UP zielt auf einen Beitrag zur Ernährungssicherung durch Stärkung der unternehmerischen Marktbeteiligung von Kleinbauern und Kleinunternehmen in Afrika. Im Rahmen der „LEAP-Agri“ Agrar- und Ernährungsforschung, unter der Schirmherrschaft eines ERA-Net Cofund-Forschungsprogrammes der Europäischen Kommission, wird in länderübergreifender Kooperation der Einfluss verschiedener innovativer Produktionssteigerungs- und Vermarktungsstrategien auf Nahrungsqualität und Verfügbarkeit in zwei Wertschöpfungsketten getestet. STEP-UP ist ein europäisch-afrikanisches Forschungsnetzwerk und operiert in Kenia und Uganda. Das Konsortium setzt sich aus insgesamt 10 Forschungszentren und anderen Organisationen zusammen, wobei 7 aus den jeweiligen Partnerländern heraus gefördert werden und 3 Einrichtungen im wissenschaftlichen Beirat vertreten sind. Koordiniert von Deutschland, mit starken Partnereinrichtungen aus den Niederlanden, Kenia und Uganda werden von STEP-UP in einem partizipativen Prozess alle drei Hauptthemen der LEAP-Agri Bekanntmachung bearbeitet&#58; </p><ul><li> 1. Nachhaltige Intensivierung, </li><li>2. Landwirtschafts- und Nahrungsmittelsysteme für die Ernährung, </li><li>3. Ausbau und Weiterentwicklung von Agrarmärkten und -handel. </li></ul><p> Die Einbeziehung einer Vielzahl von Partnern zielt auf eine länder- und sektorenübergreifende Analyse und Verbreitung innovativer Strategien, welche durch Analysetools der Partner gleichzeitig auf ihre Nachhaltigkeit geprüft werden. Die &quot;push&quot; und &quot;pull&quot;-Mechanismen, welche zwischen nachhaltiger Intensivierung und Marktanbindung entlang der Bananen- und Mango Wertschöpfungsketten in beiden Ländern existieren, bieten den innovativen Untersuchungsrahmen. Die Akteurs-Vernetzung bildet die Grundlage für ein breites Verständnis der innovativen Strategien und ihrer erfolgreichen Verbreitung. </p></div><div class="ExternalClass33AA216448D74743AC832FB099BBAB05"><p>Rural food value chains (FVC) in sub-Saharan Africa experience various challenges to implement food securing innovations. In the framework of the ERA-net co-fund strategy the European Commission raised the LEAP-Agri call for “Research and Innovation for food and nutrition security and sustainable agriculture in Africa and Europe”. The STEP-UP network of 10 research institutes and other organisations from Europe and Africa will collaborate in four countries. Through sustainable intensification (SI) and market linkage (ML) strategies STEP-UP will enable small farm enterprises (SFEs) to step up towards food and nutrition security, sustainable development and income generation at farm and community levels. In mango and banana FVC in Kenya and Uganda new technologies in breeding, processing, packaging and conversion will be implemented and assessed through a participatory multi-stakeholder approach. The core STEP-UP activities are </p><ul><li>1. Screening the banana and mango FVC with consortium experts and stakeholders, </li><li>2. Participatory development of food system transition pathways and entry points for SFEs with high potential to create added value via knowledge, labor and monetary (re-) investments, </li><li>3. Selection and adaptation of effective SI and ML strategies, based on a multi-criteria, participatory assessment of their impact using indicators developed by experts and multi-level stakeholders, </li><li>4. Delivering evidence-based advice and decision support tools for outscaling of SI and ML strategies to other regions and food systems, </li><li>5. Knowledge exchange and capacity building of FVC stakeholders. </li></ul><p>In Uganda we focus on SI strategies to increase crop production and evaluate how markets can best respond. In Kenya we focus on ML strategies to pull (re-) investment in SI to a higher level. Across the study sites and FVCs, a dynamic monitoring system will enable co-learning and adaptive project management. Understanding the dynamics between SI and ML in different food systems will result in standards and procedures to reduce farmers´ and entrepreneurs´ risks. SFEs and FVC intermediaries in the case study areas will benefit from improved knowledge, skills and capacities to sustainably upgrade their activities. Decision makers will have a clear view about desired transitions and how to enable them. </p></div>  <div class="ExternalClass35912598-2089-4A10-AB3D-AB592992F599">Dr. Frieder Graef; Srijna Jha; Dr. Stefan Sieber; Karin Stahl; Dr. Götz Uckert</div>Sieber, Stefan;Uckert, Götz<div class="ExternalClass250D3F1C-E511-4A99-BF07-43C1B1DF7E4E"><a title="e-mail" target="_blank" href="mailto:Stefan.Sieber@zalf.de">Dr. Stefan Sieber; </a><a title="e-mail" target="_blank" href="mailto:Goetz.Uckert@zalf.de">Dr. Götz Uckert</a></div>   <div class="ExternalClassDCE702C6-A405-4861-B242-78706816D3E9"><ul><li>EA - Environmental Alert </li><li>JKUAT - Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology</li><li>NARO - National Agricultural Research Organisation</li><li>NETFUND - National Environment Trust Fund</li><li>Solidaridad Network, Uganda</li><li>WUR - Wageningen University</li></ul></div>x2771x2769x2772x2770x2773x2264x<div class="ExternalClass7FCA00FC-7C3F-46A0-972A-F1661CCFA8B8"><ul><li>BMBF: ERA-NET</li></ul></div> BLE - Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung<div class="ExternalClassCA0B972B-DD3C-48AC-8D0C-31352A138603"><ul><li>BLE - Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung</li></ul></div> 22 <div class="ExternalClass7E2E509B-BA01-44C9-8CF3-261D815FEE7E"><ul><li>Nachhaltige Landnutzung in Entwicklungsländern</li></ul></div><div class="ExternalClass97104C19-8DA0-4C08-8097-095E134E2104"><ul><li>Sustainable Land Use in Developing Countries</li></ul></div>
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