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idTitel_deuTitel_engProjekt_StartProjekt_EndeProjektstatusProjektstatus_enZALF_InstituteZALF_Institute_enIdxiZALF_PersonenIdxpLabelDetailsHomepageStartjahrSuchfeldZielsetzung_deuZielsetzung_engZALF_Institute_htmlZALF_Istitute_ENG_htmlZALF_Personen_htmlProjektleiterProjekt_Leiter_htmlProgrammbereich_htmlProgrammbereich_eng_htmlIdx_ProgrambereichProjektpartner_htmlIdx_ProjektpartnerFoerderer_htmlSchlagworteProjekttraegerProjekttraeger_htmlProjektmitarbeiter_extern_htmlProjektstatus_SortProjektstatus_en_SortAnlagenBereiche_ZALF_deBereiche_ZALF_en
1562MUD Soja - Modellhaftes Demonstrationsnetzwerk zur Ausweitung und Verbesserung des Anbaus und der Verwertung von Sojabohnen in DeutschlandMUD Soja - Exemplary demonstration network for expanding and improving cultivation and utilisation of soy beans in Germany01/12/2013 00:00:0031/12/2018 00:00:00abgeschlossencompletedLeibniz-Zentrum für Agrarlandschaftsforschung (ZALF) e. V.Leibniz Centre for Agricultural Landscape Research (ZALF)x0x16x56xWinter, Annemarie; Bachinger, Johann; Reckling, Moritzx112x190x1364x<div class='ntm_ZAL'>ZAL</div> <a href="http://www.sojafoerderring.de">Deutscher Sojaförderring</a><BR />2013 MUD Soja - Modellhaftes Demonstrationsnetzwerk zur Ausweitung und Verbesserung des Anbaus und der Verwertung von Sojabohnen in Deutschland MUD Soja - Exemplary demonstration network for expanding and improving cultivation and utilisation of soy beans in Germany Leibniz-Zentrum für Agrarlandschaftsforschung (ZALF) e. V. Winter, Annemarie; Bachinger, Johann; Reckling, Moritz Drittmittel Leibniz Centre for Agricultural Landscape Research (ZALF) completed abgeschlossen <div class="ExternalClass3A6C6D6A848142069D95153A0479FD36">Ziel des Vorhabens insgesamt ist der Aufbau eines modellhaften Demonstrationsnetzwerkes für den Anbau und die Verarbeitung von ökologisch und nachhaltig konventionell erzeugten Sojabohnen. Dabei steht nicht die Generierung von Wissen, sondern der Transfer von international bereits bestehendem Wissen zwischen Forschung, Beratung und Praxis im Vordergrund. Langfristiges Ziel ist der vermehrte Anbau von Soja in Deutschland. Der Sojabedarf ist in den letzten Jahrzehnten weltweit rasant angestiegen, eine weitere massive Erhöhung der Nachfrage verursacht durch den gesteigerten Verzehr von tierischen Produkten wird prognostiziert. In Europa werden jedoch von Lebensmittelherstellern und zunehmend auch von Futtermittelherstellern aufgrund der Kundenwünsche GVO-freie Sojabohnen verlangt. Deshalb gewinnt der Anbau von GVO-freien Sojabohnen zunehmend an Bedeutung. Die am Vorhaben Beteiligten streben an, das international verfügbare Spezial- und Expertenwissen nach Deutschland zu transferieren und den heimischen Produktionsbedingungen der Landwirtschaft anzupassen, um den Anbau von Soja weiter zu steigern und die dafür erforderlichen Wertschöpfungsketten zu etablieren. Das Projekt wird vom Projektträger Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE) in Übereinstimmung mit der Eiweißpflanzenstrategie des Bundesministeriums für Ernährung und Landwirtschaft (BMEL) im Rahmen des Bundesprogramms Ökologischer Landbau und andere Formen nachhaltiger Landwirtschaft (BÖLN) gefördert. </div> <div class="ExternalClassA66A99885DFF40B096E05EA90375810D">Main objective of the joint project is to expand and improve the cultivation and utilisation of soy beans in Germany. For this purpose a network of demonstration farms should be developed which facilitates the transfer of knowledge between research institutions, extension services and practice.<br>The network includes 117 organi and conventional farms in 11 federal states with a focus on Bavaria and Baden-Württemberg. There are two categories of demonstration farms&#58; “Best-Practice-Farms” demonstrate cultivation of soy beans based on current scientific knowledge. Various topics regarding production techniques will be presented on demonstration fields. Farms of the second category provide field-related data on soy beans and other comparable or following crops. The analysis of these data gives information on profitability, effectiveness as a preceding crop and ecosystem services of soy beans. Demonstration farms are selected in an open and transparent procedure.<br>In addition, three exemplary value chains will be developed within the project. Ke success factors, problems and bottlenecks of the process are described in order that the concepts may be used to develop other comparable value chains.<br>The joint project which includes 4 different projects is coordinated by the Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft (LfL). Here, all data collected on demonstration farms are merged into a database and analyses are provided for project partners and researchers. In cooperation with the Landeskuratorium für Pflanzliche Erzeugun in Bayern e.V. (LKP) 19 conventional demonstration farms in Bavaria are advised regarding cultivation of soy beans. Additional demonstration farms (organic and conventional) are located in Hesse, North Rhine-Westphalia, Lower Saxony, Thuringia, Saxony, Saxony-Anhalt, Brandenburg and Saarland. Support and advice for these farms ar provided by institutions within the Federal States.<br>The Landesvereinigung für den Ökologischen Landbau in Bayern e.V. (LVÖ) advises an supports 29 bavarian in cooperation with the Erzeugerringe organic farms within th demonstration network “soy beans” regarding production and utilization of organic soy beans as animal feed. Furthermore, an exemplary value chain for organic soy beans is developed illustrating all stages of cultivation, processing and utilisation in animal feeding. Key success factors for the development of value chains for soy beans will be compiled.<br>Besides the demonstration farms in Baden-Wuerttemberg the Landwirtschaftliches Technologiezentrum Augustenberg (LTZ) supervises and supports the subcontractors of thevalue chain in Baden-Wuerttemberg and the subcontractors for the consultation in Rhineland-Palatinate. Together with farmers, subcontractors, additional federate state agencies, private consulting firms and further companies an exemplary value chainfocussing on conventional soy bean production and GMO-free products will be established.<br>This chain illustrates cultivation, seed production, grain collection and processing aspects of food and animal feedstuff production.<br>The project partner Taifun will focus on two topics&#58; (I) International acquisition of knowledge through comprehensive literature research and expert surveys. Evaluation and testing of this knowledge on demonstration farms. Presentation of the acquired knowledge and all other results of the joint project on <a title="Deutscher Sojaförderring" href="http&#58;//http//www.sojafoerderring.de" target="_blank">www.sojafoerderring.de</a>. (II) Exemplary illustration of a successful value chain forsoy beans used for tofu production. Key aspect of the demonstration network “soy beans” is the transfer of knowledge between research, extension services and practice. Therefore, events like field demonstrations, workshops or lectures on cultivation and utilisation of soy beans take place throughout the duration of the project. Besides publications in scientific and professional journals, the project website (<a title="Deutscher Sojafördering" href="http&#58;//http//www.sojafoerderring.de" target="_blank">www.sojafoerderring.de</a>) will be an integral part of transferring knowledge as all information gained within the network will be made available there. </div> LfL Bayern MUD Soja <div class="ExternalClass7C8CB45A-F721-4C87-842C-DC19A7F958D5"><ul><li>2017 Landnutzung und Wirkungen</li></ul></div> <div class="ExternalClassE792EE21-4400-48DB-9DDB-5EAA37D70B90"><ul><li>Freistaat Bayern, Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft</li><li>Land Baden-Württemberg, Landwirtschaftliches Technologiezentrum Augustenberg</li><li>Landesvereinigung Ökologischer Landbau in Bayern e.V.</li><li>Life Food GmbH - Taifun Tofuprodukte</li></ul></div> <div class="ExternalClassDB615BED-9A1A-4F39-9852-4D1AF4F75C53"></div> <div class="ExternalClassA859DDD2-B9FD-4EBB-9192-13DD614553D1"><ul><li>Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung</li></ul></div> <div class="ExternalClassF69FFBCB-87C8-4E53-A7CA-55015A9AC5F6"></div><div class="ExternalClass3A6C6D6A848142069D95153A0479FD36">Ziel des Vorhabens insgesamt ist der Aufbau eines modellhaften Demonstrationsnetzwerkes für den Anbau und die Verarbeitung von ökologisch und nachhaltig konventionell erzeugten Sojabohnen. Dabei steht nicht die Generierung von Wissen, sondern der Transfer von international bereits bestehendem Wissen zwischen Forschung, Beratung und Praxis im Vordergrund. Langfristiges Ziel ist der vermehrte Anbau von Soja in Deutschland. Der Sojabedarf ist in den letzten Jahrzehnten weltweit rasant angestiegen, eine weitere massive Erhöhung der Nachfrage verursacht durch den gesteigerten Verzehr von tierischen Produkten wird prognostiziert. In Europa werden jedoch von Lebensmittelherstellern und zunehmend auch von Futtermittelherstellern aufgrund der Kundenwünsche GVO-freie Sojabohnen verlangt. Deshalb gewinnt der Anbau von GVO-freien Sojabohnen zunehmend an Bedeutung. Die am Vorhaben Beteiligten streben an, das international verfügbare Spezial- und Expertenwissen nach Deutschland zu transferieren und den heimischen Produktionsbedingungen der Landwirtschaft anzupassen, um den Anbau von Soja weiter zu steigern und die dafür erforderlichen Wertschöpfungsketten zu etablieren. Das Projekt wird vom Projektträger Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE) in Übereinstimmung mit der Eiweißpflanzenstrategie des Bundesministeriums für Ernährung und Landwirtschaft (BMEL) im Rahmen des Bundesprogramms Ökologischer Landbau und andere Formen nachhaltiger Landwirtschaft (BÖLN) gefördert. </div><div class="ExternalClassA66A99885DFF40B096E05EA90375810D">Main objective of the joint project is to expand and improve the cultivation and utilisation of soy beans in Germany. For this purpose a network of demonstration farms should be developed which facilitates the transfer of knowledge between research institutions, extension services and practice.<br>The network includes 117 organi and conventional farms in 11 federal states with a focus on Bavaria and Baden-Württemberg. There are two categories of demonstration farms&#58; “Best-Practice-Farms” demonstrate cultivation of soy beans based on current scientific knowledge. Various topics regarding production techniques will be presented on demonstration fields. Farms of the second category provide field-related data on soy beans and other comparable or following crops. The analysis of these data gives information on profitability, effectiveness as a preceding crop and ecosystem services of soy beans. Demonstration farms are selected in an open and transparent procedure.<br>In addition, three exemplary value chains will be developed within the project. Ke success factors, problems and bottlenecks of the process are described in order that the concepts may be used to develop other comparable value chains.<br>The joint project which includes 4 different projects is coordinated by the Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft (LfL). Here, all data collected on demonstration farms are merged into a database and analyses are provided for project partners and researchers. In cooperation with the Landeskuratorium für Pflanzliche Erzeugun in Bayern e.V. (LKP) 19 conventional demonstration farms in Bavaria are advised regarding cultivation of soy beans. Additional demonstration farms (organic and conventional) are located in Hesse, North Rhine-Westphalia, Lower Saxony, Thuringia, Saxony, Saxony-Anhalt, Brandenburg and Saarland. Support and advice for these farms ar provided by institutions within the Federal States.<br>The Landesvereinigung für den Ökologischen Landbau in Bayern e.V. (LVÖ) advises an supports 29 bavarian in cooperation with the Erzeugerringe organic farms within th demonstration network “soy beans” regarding production and utilization of organic soy beans as animal feed. Furthermore, an exemplary value chain for organic soy beans is developed illustrating all stages of cultivation, processing and utilisation in animal feeding. Key success factors for the development of value chains for soy beans will be compiled.<br>Besides the demonstration farms in Baden-Wuerttemberg the Landwirtschaftliches Technologiezentrum Augustenberg (LTZ) supervises and supports the subcontractors of thevalue chain in Baden-Wuerttemberg and the subcontractors for the consultation in Rhineland-Palatinate. Together with farmers, subcontractors, additional federate state agencies, private consulting firms and further companies an exemplary value chainfocussing on conventional soy bean production and GMO-free products will be established.<br>This chain illustrates cultivation, seed production, grain collection and processing aspects of food and animal feedstuff production.<br>The project partner Taifun will focus on two topics&#58; (I) International acquisition of knowledge through comprehensive literature research and expert surveys. Evaluation and testing of this knowledge on demonstration farms. Presentation of the acquired knowledge and all other results of the joint project on <a title="Deutscher Sojaförderring" href="http&#58;//http//www.sojafoerderring.de" target="_blank">www.sojafoerderring.de</a>. (II) Exemplary illustration of a successful value chain forsoy beans used for tofu production. Key aspect of the demonstration network “soy beans” is the transfer of knowledge between research, extension services and practice. Therefore, events like field demonstrations, workshops or lectures on cultivation and utilisation of soy beans take place throughout the duration of the project. Besides publications in scientific and professional journals, the project website (<a title="Deutscher Sojafördering" href="http&#58;//http//www.sojafoerderring.de" target="_blank">www.sojafoerderring.de</a>) will be an integral part of transferring knowledge as all information gained within the network will be made available there. </div><div class="ExternalClassA25A6672-26B6-4CF6-ABD2-E0FBDE3A23EE"><ul><li>Inst. für Landnutzungssysteme</li></ul></div><div class="ExternalClassB36748EC-49C4-4BCF-A0CE-4574303C3A18"><ul><li>Inst. of Land Use Systems</li></ul></div><div class="ExternalClass031D8F42-2325-4A0D-8EA3-7B75E418BE1F">Dr. Johann Bachinger; Dr. Moritz Reckling; Annemarie Winter</div>Bachinger, Johann<div class="ExternalClassF4A6E202-5921-4281-A088-87DF4CFBAF19">Dr. Johann Bachinger</a></div><div class="ExternalClass7C8CB45A-F721-4C87-842C-DC19A7F958D5"><ul><li>2017 Landnutzung und Wirkungen</li></ul></div><div class="ExternalClassF360D46F-4F9E-41E1-8624-71ABCF8E7647"><ul><li>2017 Land Use and Impacts</li></ul></div>x263x<div class="ExternalClassE792EE21-4400-48DB-9DDB-5EAA37D70B90"><ul><li>Freistaat Bayern, Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft</li><li>Land Baden-Württemberg, Landwirtschaftliches Technologiezentrum Augustenberg</li><li>Landesvereinigung Ökologischer Landbau in Bayern e.V.</li><li>Life Food GmbH - Taifun Tofuprodukte</li></ul></div>x2003x2004x2005x2006x  Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung<div class="ExternalClassA859DDD2-B9FD-4EBB-9192-13DD614553D1"><ul><li>Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung</li></ul></div> 33 <div class="ExternalClassF36F7CA8-358E-48BF-92E9-B226A842B5C8"><ul><li>Ressourceneffiziente Anbausysteme</li><li>Technikeinheit PB2</li></ul></div><div class="ExternalClass286D900E-CE4B-4462-A65D-D8FC3DDDD40B"><ul><li>Resource-Efficient Cropping Systems</li><li>Technical Unit RA2</li></ul></div>
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